Aşil ve plantaris tendonları haricindeki ayak bileği eklemini çevresindeki tüm tendonlar bir synovial kılıf içerisindedir. Bu yüzden tendon patolojileri kendi bünyesinde gelişenlerle birlikte, sinovial kılıfa bağlı patolojileride vardır. Tendinitler, tendonun inflamasyonudur. Peritendinit, tenosinovit ve paratendiniti kapsayan geniş bir deyimdir. Peritendinit tek başına olabildiği gibi tendinosis ile birlikte de olabilir, tendinosis yalnız da görülebilir.
Tendinitlerin etyopatogenezi çok geniştir. Travma, parsiyel rüptür, metabolik hastalıkların tendona yönelik lezyonları, ossifikasyonlar ve lokal romatizmal etkilenmeler tendona inflamasyonlarına neden olabilir. Bunlar içerisinde, romatiod artrit, tüberküloz, akut infeksiyonlar, diyabet, gut, kortikosteroid tedavisi, lupus eritamatozis en tipik örnektir. Tendon kılıflarının irritasyonu sonrası gelişen inflamasyon etyolojisinde mekanik nedenlerde yaygındır. Mekanik nedenler ise fazla kullanma (overuse), farklı yüklenmeler, kronik pasif germe olarak sayılabilinir.
Tendinitlerde tendon orta şiddette ağrılıdır. Hassasiyet vardır ve sıklıkla kılıfı gergindir, etraf yumuşak dokuda şişlik vardır. Ağrı ancak derin palpasyonla ve patolojik noktaya bastırmayla daha belirginleşir. Krepitan tendinitte, tendonun pasif hareketiyle tendon ve kılıfı arasında krepitasyon alınır.
İnflamatuar tenosinovit, ayak ve ayak bileğinin herhangi bir yerinde görülebilir. Mekanik yüklenmeler sonrasında gelişen tenosynovitte, tendonun pasif gerilmesi ağrılıdır, ağrı palpasyonla ortaya çıkar.
Gerek tendinitler gerek tenosynovitlerde tedavi başlangıçta konservatiftir. Tendinitlerin genel tedavisinde buz, istirahat, antienflamatuvarlar tedavi uygulanır. Bundan sonraki tedavi mekanik yüklenmelerin azaltılması yönünde olacaktır. Çünkü olumsuz yüklenmeler ortamdan kaldırılmadıkça tedavide başarılı olmak zordur. Bunlar içerisinde tendonların esnekliğine yönelik bilinçli ısınma ve soğuma, sportif aktivitenin düzenlenmesi, sert yüzeylerde egzersizin önlenmesi, uygun ekipman ve masaj, germe egzersizleri vardır.
Eğer bulgular yapılan tüm konservatif yaklaşımlara rağmen düzelmiyorsa ve görülen fizik tedaviden bir iyileşme sağlanamıyorsa cerrahi tedavi sınırlı olarak uygulanabilir. Cerrahi tedavide tendonun eksplorasyonu, peritendinöz yapıların eksizyonu, tendinosis ve de tendon rekonstrüksiyonları yapılır.
Hentbol Federasyonu ©
Web sitemizin resmi hentbol federasyonu ile ilgisi yoktur. Hentbol fanatiklerine sanal bir buluşma ortamı sağlamak için açılmıştır