ANA SAYFA HABERLER FORUM GALERİ DOKUMANLAR | Üye OlGiriş
Hentbol FederasyonuhentbolfederasyonuHentbolfederasyonu DökümanlarıHentbolHentbol Tarihçesi

Hentbol Tarihçesi

Kategori : Hentbol

 

Tarihçe

Türkiye´de hentbol ilk kez 1927-1938 yılları arasında açık alan hentbolu olarak başlamıştır. öncülüğünü Almanya´da öğrenim yapan ve beden eğitimi öğretmeni kökenli Hüsamettin Güreli, Zeki Gökışık, Nafi Tağman, askeri okullarda yapmıştır. Bu askeri okulların yanı sıra Gazi Eğitim Ensitüsü Beden Eğitimi Bölümünde de bazı kurallar tespit edilerek, futbol sahalarında ´el topu´ adı altında hentbolun yaşatılmasına katkıda bulunmuş. ülkemizde ilk resmi saha el topu oyun kuralları 1934 yılında Türkiye İdman Cemiyeti ittifakı tarafından yayımlanmıştır.
ülkemizde ilk resmi açık alan hentbol maçı 1938 yılında oynanmıştır. 
 

Ilk Federasyon Başkanı olan Sayın Vedat Abut kısa bir sure görev yaptıkdan sonar Başkanlığı Sayın Fail Gökay´a devretmiştir. 1958 yılında, Hentbol Federasyonu Başkanı Sayın Vahit çolakoğlu´nun çabaları ile "Veloybol El Topu" adı altında Türk Hentbolu yeni bir kimlik kazanmıştır. Vahit çolakoğlu´nun görev süresi içinde Kulüp takımları arasında açık alan hentbol müsabakaları gerçekleştirilmiştir.  Sözkonusu kulüp takımları, Harbokulu, Jandarmagücü, Ziraat Gençlik, Maltepe, Emniyet, Anıtspor,  Pınarspor ve Doğuspor´dur. Yapılan müsabakalar sonunda her yıl sonunda hemen hemen her yıl Harbokulu şampiyon olmuştur.
 

Türkiye´de hentbol, voleybol ve basketbol ile birlikte 1942 yılında "Spor Oyunları Federasyonu"  çatısı altında teşkilatlanınca hız kazanan bir gelişme evresine girmiştir. 1942-43 sezonunda İstanbul Hentbol Ligi  kurulmuş ve sözkonusu ligde Defterdar Takımı şampiyon olmuştur. 1943-44 ve 1944-45 sezonlarında Fenerbahçe, 1945-1955 yılları arasında ise, Galatasaray şampiyonluğu elinde tutmuştur. 1945´te ilk kez Türkiye Şampiyonası düzenlenmiş ve "Kara Harp Okulu Hentbol Takımı" ilk Türkiye Şampiyonu olmuştur.
 

1941 yılında Hasan örengil ve 1947 yılında Mehmet Arkan-İlyas Sınal ikilisi el topu ile ilgili öncü kitaplar yayımlamışlardır.
 

1945 yılı ve sonrasındaki okullarda bayanlararası 2x15 dakika süreli iki devreli salon hentbolü maçları yapılmıştır. 1960-1962 yıllarında açılan hakem kurslarının öğretmenliğini İbrahim Selet yapmış ve bu kurs sonunda başarılı olan Atilla Bostancıoğlu, Bülent Yılmazer, Necip Doğutürk, Nadir Irmaklar, Sedat çötelli, ömer Lütfi Tuncel, Fahri Alpagut, Turan çelikkol, Ertuğ Fırat, Mazhar Kerestecioğlu, İbrahim Selet, Hüsamettin Topuzoğlu, Rıza Nur Mazlumca ve Şeref Tunca resmi olarak hakem ünvanını alan ilk grup olmuştur.
 

ülkemizdeki salon hentbolu ile ilgili ilk ciddi çalışmalar 1974-1975 yıllarına dayanmaktadır. Bu tarihlerde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yurt dışına eğitime gönderilen bir grup beden eğitimi öğretmeni, eğitim gördükleri Federal Almanya´dan dönerek görev yaptıkları Beden Eğitimi Bölümlerinde modern salon hentbolunun temellerini oluşturan değerli çalışmalar yapmışlardır. 1975 yılında, Gazi Eğitim Enstitüsü ve Ankara Spor Akademisi öğretim üyesi Yaşar Sevim tarafından salon hentbolu kuralları derlenerek ilk kez bir kitap halinde yayımlandı. Adı geçen üniversitemizde salon hentbolu adına yapılan değerli çalışmalar ile salon hentbolünün Türkiye´de yayğınlaşması ve kökleşmesine önemli katkılar sağlanmıştır.
 

Dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Ali Şevki Erek ve Beden Terbiyesi Genel Müdürü merhum Talat Akgül´ün gayretleriyle 4 Şubat 1976 yılında 22. Federasyon olarak Hentbol Federasyonu kurulmuştur.
 

Federasyon Başkanlığı görevine Almanya Köln Spor Akademisinde 4 yıl süre ile  hentbol, basketbol, futbol, voleybol, antrenman bilgisi konularında ihtisas öğrenimi gören Yaşar Sevim getirildi. Yaşar Sevim başkanlığındaki ilk Federasyon Kurulları aşağıdaki gibi oluşturulmuştur.
 

Başkan: Yaşar Sevim
Genel Sekreter: İsmail Hakkı Esemen
Asbaşkan: Erol İlgin
üye: Sedat Muratlı
üye: Fahrettin Günvar
üye: Atilla Bostancıoğlu
üye: Şahin Köktürk
üye: İlhan özler
üye: Murat Kılıç
üye: Sabahattin Erman
üye: Turgay Kayaoğlu
Eğitim Birimi Asbaşkanı: Sedat Muratlı
Eğitim Birimi üyesi: Murat Kılıç
Eğitim Birimi üyesi: Kayhan Beyhan
Eğitim Birimi üyesi: Ahmet Sarıyer
Eğitim Birimi üyesi: Erhan Bayramoğlu
Merkez Hakem Komitesi Asbaşkanı: İsmail Hakkı Esemen
Merkez Hakem Komitesi üyesi: Mete öktem
Merkez Hakem Komitesi üyesi: Atilla Bostancıoğlu
Merkez Hakem Komitesi üyesi: Ercan Ersü
Hukuk Danışmanı: Atila Bostancıoğlu
Dış İlişkiler ve Olimpiyat Komitesi Temsilcisi: Can Şipal
Sağlık Kurulu Başkanı: Dr. Nurullah Ersul
 

Türkiye Hentbol Federasyonunun kurulması ile başlanan çalışmaların önemli ayaklarından biri olarak 1977 yılından itibaren üniversitelerin (Anadoluhisarı, 9 Eylül ve Manisa) Beden Eğitimi ve Spor Bölümlerinde hentbol bilim dalı kurulmuş ve zaman içinde  diğer  eğitim kurumlarının müfredat programları kapsamına da alınmıştır. Ankara 19 Mayıs, İstanbul ve Manisa Spor Akademilerinde hentbol temel ders  ve ihtisas dersi olarak yer almıştır.
 

Açılan hakemlik ve antrenörlük eğitim programları ile Türk hentbolünün kurumlaşması yönünde önemli aşamalar katedilmiştir. Eğitim çalışmalarına verilen öneme paralel olarak 1976-79 yılllarında 16 antrenörlük kursu düzenlenmiş ve bu kurslar sonunda 593 kişi antrenörlük belgesi almaya hak kazanmıştır.  Antrenörlük sayısı 1976 yılında 323, 1977 yılında 457 ve 1978 yılında da 593´e çıkmıştır.
 

Tabanını okulların oluşturduğu bu spor daha sonraları MTA, Beşiktaş, İstanbul Bankası Yenişehir, İTü, Kolej, Arçelik, Simtel,Taçspor, çukobirlik, Hacettepe, Karşıyaka, İzmirspor, Etispor, Eskişehir Kılıçoğlu Toprakspor, Pertevniyal ve isimlerini sayamayacağımız Konya, Adana, Eskişehir, Mersin, Trabzon, Rize, Bursa gibi illerimizdeki kulüplerimizin desteği ile daha da yağınlaşmış ve gelişmiştir.

15-25 Temmuz 1978 tarihleri arasında, Bursa´da değişik bölgelerden seçilen 26 spocu ile ilk A-Milli Erkek Takım Kampı gerçekleştirildi. Sözkonusu kampda teknik direktör olarak görev yapan Yaşar Sevim takip eden 10 yıl boyunca A-Milli Erkek Takımı Teknik Direktörlüğü görevini sürdürdü. Genç Milli Erkek Takımımızın oluşturulmasında da Kayhan Beyhan, Yüksel Yıldız, Murat Kılıç ve Ahmet Sarıyer önemli görevler üstlenmişlerdir.  Günal Ensari, Rüştü Şahin, Alexander Rezanov, Mustafa Aslan, Feridun Dorak, Yüksel Yıldız, Hüseyin Güney, Ahmet Topbaş, Ahmet Kaynak, Tuncay Eresken, Erhan Acar, Süreyya Işıldak,  Osman Otay, Sezgin Kaymaz ve daha isimlerini belirtemediğimiz birçok değerli antrenörümüzün  bahsekonu oluşuma çok değerli katkıları olmuştur.
 

Türk Milli Hentbol  Erkek Takımı ilk resmi maçını 12.09.1979 tarihinde Yugoslavya´nın Split şehrinde düzenlenen Akdeniz Oyunları esnasında Mısır Milli Hentbol Takımı ile yapmış ve müsabaka 16-31 şeklinde Milli Takımımız aleyhine sonuçlanmıştır.  Genç Milli Erkek Takımımız ise, ilk uluslararası karşılaşmasını 08.08.1979 tarihinde Bulgaristan´ın Loveç şehrinde Yugoslavya Genç Milli Erkek Takımı ile yapmış ve maçdan 29-10 yenik ayrılmıştır. A Milli Erkek Takımımız ilk galibiyetini 16.12.1981 tarihinde Romanya´da düzenlenen  Balkan Şampiyonası´nda, 32-19 şeklindeki skorla Yunanistan´a karşı alınmıştır.
A Milli Hentbol Bayan Takımımız,  ilk uluslararası müsabakasını 08.12.1983 tarihinde, Bulgaristan´ın Haskova şehrinde Bulgaristan Milli Takımı ile yapmış ve 28-12 skorla yenilmiştir.
 

Üniversite Milli Hentbol Erkek Takımı ilk kez 1984 yılında, Federal Almanya´da düzenlenen Üniversiteler Dünya Şampiyonasına katıldı. Adı geçen Şampiyonadaki ilk müsabakamız Avusturya´ya karşı olmuş ve 22-15 skorla milli takımımız aleyhine sonuçlanmıştır.
 

1992 yılında, İzmir´de gerçekleştirilen ve Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan´ın iştirak ettiği Balkan Şampiyonası sonunda Genç Milli Hentbol Erkek Takımımız Balkan Şampiyon olmuştur.
 

1993 yılı Haziran ayında ilk kez yapılan Yıldız Erkekler ve Bayanlar Balkan Şampiyonası´nda hentbolcularımız erkeklerde 2., bayanlarda 3.´lük elde etmiştir. Aynı yılın Kasım ayında düzenlenen Balkan Şampiyonası´nda A Milli Hentbol Erkek Milli Takımı hentbol tarihimizde ilk kez Balkan şampiyonu olmuştur.
 

1994 yılında yapılan Balkan Yıldız Bayanlar Balkan Şampiyonası´nda takımımız birinciliğe ulaşmış, Eskişehir´de düzenlenen Gençler Balkan Şampiyonası´nda ise, hentbolcularımız erkek ve bayanlarda üçüncü sırayı almışlardır. Ocak 1995´te İzmir´de düzenlenen Dünya üniversitelerarası Hentbol Şampiyonası´nda hentbolcularımız dünya ikincisi olmuş, Eskişehir´de yapılan Balkan Büyükler Hentbol Şampiyonası´nda milli takımımız Balkan Şampiyonluğu´na ulaşmıştır.

 

PROF.DR.YAŞAR SEVİM: (1976 - 1979) Hentbol Federasyonu´nun kurucusu ve ilk başkanı olan Yaşar Sevim, bu görevi 28 yaşında üstlenen en genç başkan oldu. Bugün, Gazi üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Antrenör Bölüm Başkanıdır. Birçok önemli başarıya imza atan kulüp hentbol takımlarının antrenörü ve teknik direktörü olarak Türk hentbolünün gelişmesine değerli katkıları olmuştur. Yaşar Sevim, Avrupa Hentbol Federasyonunun (European Handball Federation, EHF)Lektörü olarak ülkemizi EHF de temsil etmektedir.

 

Üyelerimizden Tarihçe Hakkında Gelen Bilgiler

 

Hentbolun tarihcesini okurken gecmis yillar ve yasanan surecler bir bir gozlerimin onunden gecti. Fakat soyle bir dipnot ilave etmek isterim .  Yillarca goz ardi edilen bir konuyu sizlerle paylasmak isterim.
Yasar Sevim ve Murat Kılıc ile beraber yurt disina Almanya ya giden beden egitimi ogretmenleri kendi sehirlerine donunce Hentbol sporunu yayma ve takim olusturma yonunde calismalara baslamislardir. Eskisehir de ise Eskisehir Cumhuriyet Lisesi Beden Egitim Ogretmeni olan Murat Kİlic bu okul bunyesinde bayan takimini olusturmustur. 1980 yilinda Danimarka da duzenlenen Dunya şampiyonasina katilan bayan hentbol takimi ilk milli olan ve Dünya Şampiyonasina katilan takim unvanini almistir. Evet Amilli takimi degildir ama bir okul takimi Yurt disinda Bir dunya sampiyonasinda illk kez yer almistir ayyildizli formayi gururla temsil etmislerdir.
Dolayisiyla ilk kez milli olan bu ekipden de  tarihce bolumunde bahsedilmesi gerektigi dusuncesideyim.
 
Sevim Salkım
Sol kanat
Eskisehir Cumhuriyet Lisesi Bayan Hentbol Takimi Oyuncusu
Etispor Bayan Hentbol takimi oyuncusu
Eskisehir Karmasi Oyuncusu
2
1
Geçmişten Günümüze Federasyon Başkanları

PROF.DR:SEDAT MURATLI: (1979 - 1979)
Yaşar Sevim´den sonra 2 ay gibi kısa bir süre Türkiye Hentbol Federasyonu Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Halen Akdeniz üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulunda öğr. Gör. olarak çalışmaktadır.
 

İBRAHİM SELET: (1979 - 1980) Sedat Muratlı´dan sonra bir yıl kadar Federasyon Başkanlığı görevini sürdürmüştür.
 

ŞEREF TUNCA: (1980 - 1989) İbrahim Selet´ten sonra 9 yıl Federasyon Başkanlığı yaptı. En uzun süre Federasyon Başkanlığı yapan Tunca, döneminde Erkekler Deplasmanlı Hentbol 1. Ligi, Erkekler Deplasmanlı Hentbol 2. Ligi ve Bayanlar Deplasmanlı 1. Ligi kuruldu.
 

PROF. DR. YAVUZ İMAMOĞLU: (1989 - 1993) Şeref Tunca´dan sonra Federasyon Başkanlığı´na gelmiştir.
 

SERHAT BİLGİ: (1993 - 2000) Serhat Bilgi ve ekibi seçimle Türkiye Hentbol Federasyonunda işbaşı yapan ilk Federasyon Başkanı´dır.
 

GüNAL ENSARİ: (2000 - 2004) 1977 yılından itibaren çeşitli kulüplerde hentbol antrenörlüğü  yapan ve Türkiye Hentbol Federasyonunun teknik ve eğitim konularındaki çalışmalarında ve milli takımlarda görevler üstlenmiş olan Günal Ensari, halen TED Ankara Koleji Lise kısmında beden eğitimi zümre başkanı olarak çalışmaktadır.
 

1) AKDENİZ HENTBOL KONFEDERASYONU YöNETİM KURULU üYELİĞİ (Devam ediyor)

2) IHF (Uluslararası Hentbol Federasyonu) DENETİM KURULU üYESİ ( ARALIK 2004 TE BAŞLADI ARALIK 2008 E KADAR SüRECEK.)

 

TARIK CENGİZ: (2004 - .......) Ankara üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan  Tarık Cengiz, 1999 yılında gerçekleştirilen genel seçim sonunda  Demokratik Sol Parti mensubu olarak Samsun milletvekili sıfatı ile Türkiye Büyük Millet Meclisine girdi.
 

17 yıl aktif olarak hentbol oynadıktan sonra 1996 yılında Türkiye Hentbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Asbaşkanı görevini üstlendi. Daha sonra THF Yönetim Kurulu üyesi olarak da görev yapmıştır.
 

2001 yılında, Avrupa Hentbol Federasyonu Tahmim Kurulu üyeliklerinden birinin boşalması nedeniyle yapılan seçim sonunda EHF tahkim kurulu üyeliğini kazanmıştır. Sözkonusu görevi 2004yılına kadar sürdürmüştür.

2004 yılında, yapılan Türkiye Hentbol Federasyonu Başkanlığı seçimi sonunda diğer başkan adayları Günal Ensari ve Serhat Bilgi´nin önünde seçimleri kazanarak 8. Hentbol Federasyonu Başkanı olmuştur.
Bu dersi paylaş
Okuma:24572
Puan:
Tarih:28-02-2010 11:19
bebek bakma

Hentbol Federasyonu ©
Web sitemizin resmi hentbol federasyonu ile ilgisi yoktur. Hentbol fanatiklerine sanal bir buluşma ortamı sağlamak için açılmıştır