ANA SAYFA HABERLER FORUM GALERİ DOKUMANLAR | Üye OlGiriş
Hentbol FederasyonuhentbolfederasyonuHentbolfederasyonu DökümanlarıHentbolHentbol Saha Ölçüleri

Hentbol Saha Ölçüleri

Kategori : Hentbol

 

handballcourt

Kural 01 Oyun Alanı

1: 1 Oyun alani (Sekil:1); 40 m x 20 m ölçülerinde , iki kale sahasi (Kural 1:4 ve 6) ve bir oyun alanini içeren dik dörtgen seklindedir. Uzun kenarlara kenar çizgisi, kisa kenarlarin kale direkleri arasinda kalan bölümüne kale çizgisi ve kalelerin her iki yaninda kalan bölümüne ise dis kale çizgisi adi verilir.

Oyun alaninin çevresinde; kale çizgilerinden itibaren en az 2 m ve kenar çizgilerinden itibaren en az 1 m genisliginde bir emniyet alaninin olmasi gerekir.
Müsabaka süresince oyun alaninin özellikleri, bir takima avantaj saglayacak sekilde degistirilemez.

1:2 Kaleler (Sekil: 2-a ve 2-b) her bir kale çizgisinin tam ortasina yerlestirilir. Kaleler zemine veya arkalarindaki duvarlara sikica tutturulmali; içten içe 3 m genisliginde ve 2m yüksekliginde olmalidir.

Kale direkleri bir üst direkle birbirine baglanir. Kale direklerinin arka kenarlari, kale çizgisinin arka kenariyla ayni hizada olmalidir. Yan direkler ve üst direk bir kenari 8 cm olan kare kesitinde olmali; direklerin sahadan görünen üç yüzü de birbiriyle, zeminle ve arka duvarla zit iki ayri renkte seritler halinde boyanmalidir.

Kalelerin, giren topun kalede kalmasini saglayacak sekilde ag ile donatilmis olmasi gerekir.

1:3 Oyun alanindaki bütün çizgiler sinirladiklari alana dahildirler. Kale direkleri arasindaki çizgi (Sekil:2-a) 8 cm, diger tüm çizgiler ise 5 cm genisliginde olmalidir.
Çizgilerle sinirlandirilan alanlar, sinirlandiran çizgiler yerine farkli renklerde boyanarak birbirilerinden ayrilabilirler.

1:4 Her kalenin önünde bir kale sahasi bulunur (Sekil.5). Kale sahasi su sekilde çizilir:

a) Kale çizgisine paralel ve kale çizgisinin dis kenari ile kale sahasi çizgisinin dis kenari arasindaki uzaklik 6 m olan 3 m uzunlugunda düz bir çizgi ile çizilir.

b) Bu çizginin her iki ucunun, kale direklerinin iç arka kenar dip kösesinden ölçülerek çizilen 6 m yari çapindaki iki çeyrek dairenin birlestirilmesi sonucu belirlenir (Sekil:1 ve 2-a).

1:5 Serbest atis çizgisi,( 9 m çizgisi) kale sahasi çizgisinin 3 m disindan çizilen kesik bir çizgidir. Çizgiler ve aralarindaki bosluklarin her biri 15 cm dir (Sekil :1).

1:6 7 m çizgisi; kalenin tam karsisinda, 1 m uzunlugunda bir çizgidir. Bu çizgi, kale çizgisine paralel ve 7m uzakliktadir. (Bu mesafe, kale çizgisinin arka kenarindan 7m çizgisinin ön kenarina kadardir.) (Sekil : 1).

1:7 Kaleci sinir çizgisi (4m çizgisi); kale çizgisinin dis kenari ile çizilecek çizginin dis kenari arasindaki uzaklik 4 m olan, 15 cm uzunlugunda, kale çizgisine paralel ve kalenin tam karsisindadir (Sekil : 1).

1:8 Orta çizgi iki uzun kenarin orta noktalarini birlestiren çizgidir (Sekil :1 ve 3).

1:9 Kenar çizgisinin bir parçasi olan degisme çizgisi, her iki takim için orta çizgiden 4,5 m mesafede; orta çizgiye paralel, saha içine ve disina dogru her iki yönde 15 cm uzunlugundadir (Sekil : 1 ve 3).

Bu dersi paylaş
Okuma:170707
Puan:
Tarih:28-02-2010 10:53
bebek bakma

Hentbol Federasyonu ©
Web sitemizin resmi hentbol federasyonu ile ilgisi yoktur. Hentbol fanatiklerine sanal bir buluşma ortamı sağlamak için açılmıştır