Kural 01 Oyun Alanı
1: 1 Oyun alani (Sekil:1); 40 m x 20 m ölçülerinde , iki kale sahasi (Kural 1:4 ve 6) ve bir oyun alanini içeren dik dörtgen seklindedir. Uzun kenarlara kenar çizgisi, kisa kenarlarin kale direkleri arasinda kalan bölümüne kale çizgisi ve kalelerin her iki yaninda kalan bölümüne ise dis kale çizgisi adi verilir.
Oyun alaninin çevresinde; kale çizgilerinden itibaren en az 2 m ve kenar çizgilerinden itibaren en az 1 m genisliginde bir emniyet alaninin olmasi gerekir.
Müsabaka süresince oyun alaninin özellikleri, bir takima avantaj saglayacak sekilde degistirilemez.
1:2 Kaleler (Sekil: 2-a ve 2-b) her bir kale çizgisinin tam ortasina yerlestirilir. Kaleler zemine veya arkalarindaki duvarlara sikica tutturulmali; içten içe 3 m genisliginde ve 2m yüksekliginde olmalidir.
Kale direkleri bir üst direkle birbirine baglanir. Kale direklerinin arka kenarlari, kale çizgisinin arka kenariyla ayni hizada olmalidir. Yan direkler ve üst direk bir kenari 8 cm olan kare kesitinde olmali; direklerin sahadan görünen üç yüzü de birbiriyle, zeminle ve arka duvarla zit iki ayri renkte seritler halinde boyanmalidir.
Kalelerin, giren topun kalede kalmasini saglayacak sekilde ag ile donatilmis olmasi gerekir.
1:3 Oyun alanindaki bütün çizgiler sinirladiklari alana dahildirler. Kale direkleri arasindaki çizgi (Sekil:2-a) 8 cm, diger tüm çizgiler ise 5 cm genisliginde olmalidir.
Çizgilerle sinirlandirilan alanlar, sinirlandiran çizgiler yerine farkli renklerde boyanarak birbirilerinden ayrilabilirler.
1:4 Her kalenin önünde bir kale sahasi bulunur (Sekil.5). Kale sahasi su sekilde çizilir:
a) Kale çizgisine paralel ve kale çizgisinin dis kenari ile kale sahasi çizgisinin dis kenari arasindaki uzaklik 6 m olan 3 m uzunlugunda düz bir çizgi ile çizilir.
b) Bu çizginin her iki ucunun, kale direklerinin iç arka kenar dip kösesinden ölçülerek çizilen 6 m yari çapindaki iki çeyrek dairenin birlestirilmesi sonucu belirlenir (Sekil:1 ve 2-a).
1:5 Serbest atis çizgisi,( 9 m çizgisi) kale sahasi çizgisinin 3 m disindan çizilen kesik bir çizgidir. Çizgiler ve aralarindaki bosluklarin her biri 15 cm dir (Sekil :1).
1:6 7 m çizgisi; kalenin tam karsisinda, 1 m uzunlugunda bir çizgidir. Bu çizgi, kale çizgisine paralel ve 7m uzakliktadir. (Bu mesafe, kale çizgisinin arka kenarindan 7m çizgisinin ön kenarina kadardir.) (Sekil : 1).
1:7 Kaleci sinir çizgisi (4m çizgisi); kale çizgisinin dis kenari ile çizilecek çizginin dis kenari arasindaki uzaklik 4 m olan, 15 cm uzunlugunda, kale çizgisine paralel ve kalenin tam karsisindadir (Sekil : 1).
1:8 Orta çizgi iki uzun kenarin orta noktalarini birlestiren çizgidir (Sekil :1 ve 3).
1:9 Kenar çizgisinin bir parçasi olan degisme çizgisi, her iki takim için orta çizgiden 4,5 m mesafede; orta çizgiye paralel, saha içine ve disina dogru her iki yönde 15 cm uzunlugundadir (Sekil : 1 ve 3).
Kural 02 Oyun Süresi, Bitiş Sinyali ve Mola
Oyun Süresi
2:1 16 ve daha yukari yastaki oyunculardan olusan bütün takimlar için normal oyun süresi 30 dakikalik iki devredir ve devre arasi normalde 10 dakikadir.
Yaslari 12 - 16 arasinda olan takimlar için oyun süresi 2 x 25 ve 8 - 12 arasinda olan takimlar için ise 2 x 20 dakikadir ve her iki durumda da devre arasi 10 dakikadir.
2:2 Kazananin belirlenmesi gereken bir müsabakada, normal oyun süresi berabere biterse 5 dakikalik aradan sonra uzatma bölümü oynanir. Uzatma bölümü 5 dakikalik iki devreden olusur ve devre arasi 1 dakikadir. Birinci uzatma bölümü sonunda oyun hala berabere ise, 5 dakikalik bir aradan sonra ikinci uzatma bölümü oynanir. Bu uzatma bölümü de 5 dakikalik 2 devreden olur ve devre arai1 dakikadir. Oyun hala berabere ise kazanan takim ilgili müsabaka kurallarina göre belirlenir
Müsabaka sonucunun belirlenmesi için 7 m atislarinin kullanilmasina karar verildigi takdirde asagidaki yöntem takip edilmelidir.
7 metre atislari için hangi kalenin kullanilacagina hakemler karar verecektir. Hakemler kura atisini yapar ve kura atisini kazanan takim ilk 7 metre atisini hangi takimin yapacagina karar verir. Her iki takimin 5'er 7 metre atisi kullanmasindan sonra esitlik bozulmadigi takdirde sira düzeninde esitlik bozulana kadar 7 metre atislarina devam edilmelidir.
Ilk bes 7 metre atisi sonrasi esitlik bozulmadigi takdirde devam edilecek 7 metre atislari için takimlar tekrardan 5 er oyuncu belirlemelidir. 5 er oyuncu belirleme yöntemi 7 metre atislari devam ettigi sürece devam eder. Ancak, iki takimin esit sayida 7 metre atisi kullanmasi sonrasi gol sayisinda farklilik olustugu an kazanan takim belirlenir.
7 m atislarinin uygulanmasi esnasinda tekrarlanan sportmenlik disi davranislar yada belirlenmis durumlardan dolayi sporcular diskalifiye edilir. Diskalifiye edilen oyuncu belirlenen 5 kisilik grup içerisinde ise takimlar bu oyuncunun yerine baska bir oyuncu belirlemelidir.
Bitis Sinyali
2:3 Oyun süresi, hakemin ilk baslama atisi için çaldigi düdükle baslar ve skorborddan gelen otomatik bitis sinyali veya saat hakeminin bitis düdügü ile sona erer. Bu tür bir düdük veya sinyal gelmezse, hakem oyun süresinin bittigini belirtmek için düdük çalar(17:9).
2:4 Müsabakanin devre arasi, müsabaka sonu ve uzatma bölümlerinin sonundaki bitis sinyali ile es zamanli ya da hemen öncesinde yapilan ihlaller ve sportmenlik disi davranislar (bunun neticesinde ortaya çikacak kural 13:1' de belirtilen serbest atis veya 7 m atisi bitis sinyalinden sonra kullanilacak olsa bile) cezalandirilmalidir.
Benzer sekilde bir serbest atis ya da 7m atisi kullanilirken ya da atis kullanildiktan sonra top havadayken bitis sinyali gelirse atis tekrarlanir.
Her iki durumda da kullanilan ya da tekrarlanan serbest atis ya da 7 m atisinin sonucu alindiktan sonra hakemler oyunu bitirir.
2:5 Kural 2.4 uyarinca kullanilan veya tekrarlanan serbest atis için oyuncularin pozisyonu ve oyuncu degisimi konusunda özel sinirlamalar uygulanmalidir. Kural 4.4'deki normal oyuncu degisim esnekligine bir istisna olarak sadece atisi yapacak takima bir oyuncu degistirme hakki taninmaktadir. Ihlaller kural 4:5'in 1. paragrafina uygun olarak cezalandirilacaktir. Ayrica, atisi kullanacak takimin oyunculari rakip takimin serbest atis çizgisinin disinda ve atis yapacak takim arkadaslarindan en az 3 metre uzakta durmalidir (13:7, 15:6 ve Açiklamalar No:1)
Savunma oyuncularinin konumu Kural 13:8'de belirtilmektedir.
2:6 2:4-5'te açiklanan durumlarda serbest atis veya 7 m atisinin kullanilmasi sirasinda oyuncu ve idareciler tarafindan yapilabilecek ihlaller ve spor disi davranislar bireysel olarak cezalandirilir. Bununla birlikte bu tür atislarin kullanimi sirasinda yapilan ihlaller karsi yönde serbest atisi gerektirmez.
2:7 Hakemler ( Devrenin, müsabakanin ya da uzatma bölümleri de dahil)bitis sinyalinin saat hakemi tarafindan erken verildigini belirlediginde, oyunculari sahada tutarak kalan süreyi oynatmalidirlar.
Bitis sinyali erken verildiginde; topa sahip olan takim, oyunun tekrar baslatilmasinda topu kullanan taraf olmalidir. Bitis sinyali verildiginde top oyun disinda ise, duruma uygun sekilde yapilacak atis ile top yeniden oyuna dahil edilmelidir. Eger top oyunda ise 13:4 a-b'ye uygun atisla yeniden baslatilmalidir.
Oyunun veya uzatma bölümünün birinci devrelerinin geç bitirildigine karar verilirse ikinci devre gereken süre kadar kisaltilmalidir. Normal oyun süresinin veya uzatma devrelerinin ikinci yarilarinin geç bitirildigine karar verilirse hakemler hiçbir seyi degistirmek durumunda degillerdir.
Mola
2:8 Oyun süresinin ne zaman ve ne kadar süre için durdurulacagina hakemler karar verirler (Mola).
Asagidaki Durumlarda Mola Zorunludur :
Bazi kosullara bagli olarak da mola karari verilebilir (Açikl. No: 2)
.
Mola süresince yapilan ihlaller oyun süresince yapilan ihlaller gibi degerlendirilir (16:13, 1. parag.).
2:9 Ilke olarak, mola karari dolayisiyla saatin ne zaman duracagini ve yeniden bagliyacagini hakemler belirler. Mola nedeniyle oyun süresinin durdurulmasi ve yeniden baslatilmasi için, hakemler saat hakemine isaret verirler. Oyun süresinin durduruldugu saat hakemine üç kisa düdük ve 16 nolu hakem el isareti ile gösterilir.
Ancak, saat hakemi veya gözlemcinin sinyali ile oyunun durduruldugu zamanda (kural 2:8 b-c) saat hakemi hakemlerin teyidini beklemeden süreyi derhal durdurmalidir.
Moladan sonra oyun kesinlikle düdükle baslatilmalidir (kural 15:3 b bkz.)
2:10 Takimlar normal oyun süresinin her devresinde, bir dakikalik birer takim molasi alma hakkina sahiptir, uzatma devrelerinde mola alinamaz. (Açikl. No:3 bkz.).
Kural 03 Top
3:1 Top; deri veya sentetik maddeden yapilmis ve küre seklinde olmali; dis yüzeyi parlak veya kaygan olmamalidir (kural 17:3 bkz. ).
3:2 Topun çevresi ve agirligi kategorilere bagli olarak asagidaki gibi degisir:
16 yasindan büyük erkekler için 58 - 60 cm ve 425 - 475 gram (IHF 3 numara).
12 - 16 yas arasi erkekler ve 14 yasindan büyük bayanlar için 54 - 56 cm ve 325 - 375 gram (IHF 2 numara).
8 - 12 yas arasi erkekler ve 8 - 14 yas arasi bayanlar için 50 - 52 cm ve 290 - 330 gram (IHF 1 numara).
3:3 Her müsabaka için en az iki top bulundurulmalidir. Yedek toplar 3: 1 - 2 de belirtilen özelliklere uygun olmali ve her an kullanilabilecek sekilde hakem masasinda bulundurulmalidir.
3:4 Yedek topun ne zaman kullanilacagina hakemler karar verirler. Böyle durumlarda, mola alinmasini ve oyunun durmasini engellemek için en kisa süre içinde yedek topun oyuna sokulmasi gerekir.
Kural 04 Takim, Oyuncu Degisimi ve Malzeme Takim
4:1 Bir takim en fazla 14 oyuncudan olusur.
Ayni anda oyun alaninda 7'den fazla oyuncu bulundurulamaz. Digerleri yedek oyunculardir.
Oyun süresince her takim bir oyuncusunu kaleci olarak oynatmalidir. Kaleci her zaman saha oyuncusu olabilir. Ayni sekilde, bir saha oyuncusu da her zaman kaleci olabilir (kural 4:4 ve 4:7 bkz.).
Bir takim müsabakanin basinda sahada en az 5 oyuncu bulundurmalidir.
Uzatma devreleri dahil takimlar müsabaka süresince oyuncu sayilarini 14'e tamamlayabilirler.
Takimlardan birinin oyuncu sayisi 5'in altina düsse bile müsabaka devam edebilir. Müsabakanin tatil edilip edilmeyecegi ve gerekli görülmesi durumunda, ne zaman tatil edilecegi hakemlerin kararina baglidir (kural 17:12 bkz.).
4:2 Müsabaka süresince bir takim yedek bankinda en fazla 4 idareci bulundurabilir. Idareciler müsabaka sirasinda degistirilemezler. Idarecilerden biri takim sorumlusu olarak belirlenmelidir. Gerektiginde sadece takim sorumlusu masa ve saha hakemleri ile konusma hakkina sahiptir (ancak Açikl.: 3 : takim molasi bkz).
Takim idarecisinin müsabaka süresince oyun alanina girmesine izin verilmez. Bu kuralin ihlali sportmenlik disi davranis olarak cezalandirilir (kural 8:4, 16:1 c, 16:3-d, ve 16:6-a bkz.) ve müsabakaya rakip takimin kullanacagi serbest atisla devam edilir (kural 13:1a-b, ancak Açikl. No: 9 bkz).
Takim sorumlusu müsabaka basladiginda, yedek bankinda maç kagidina kayitli idareciler (en fazla 4 idareci) ve oynamaya herhangi bir engeli olmayan oyuncularin (kural 4:3 bkz.) yer almasini saglamalidir. Bu kuralin ihlali halinde takim sorumlusu hakkinda artirmali ceza kurali uygulanmalidir (kural 16:1c 16:3d ve 16:6a bkz.).
4:3 Bir oyuncu veya idareci müsabaka cetveline yazilmis ve müsabakanin basinda sahada hazir ise oyuna katilma hakkina sahiptir.
Müsabaka listesinde yazili olan ve müsabaka basladiktan sonra gelen oyuncu ve idareciler oyuna katilmak için masa hakemlerinden izin almali ve müsabaka cetveline yazilmalidirlar.
Müsabakada oynama hakki olan bir oyuncu her an takiminin oyuncu degisme çizgisinden oyuna girebilir (ancak kural 4:4, 4:6 bkz).
Takim sorumlusu, sadece oynama hakki olan oyuncularin müsabakaya dahil olmasindan sorumludur. Oynama hakki olmayan bir oyuncu sahaya girmesi takim sorumlusunun sportmenlik disi fiili olarak kabul edilmeli ve buna uygun sekilde cezalandirilmalidir (kural 13:1a-b, 16:1c, 16:3d ve 16:6a bkz. ancak açikl. No: 9 bkz).
Oyuncu Degisimi
4:4 Yedek oyuncular masa hakemlerine haber vermeksizin, degisecek oyuncunun oyun alanini tamamen terk etmis olmasi kosulu (kural 4:5 bkz.) ile, her an ve sayica sinirlama olmaksizin (ancak, kural 2:5 bkz.) oyuna girebilirler.
Oyuna girecek ve oyuncak çikacak oyuncular kendi takimlarinin oyuncu degisim çizgisini kullanmalidir (kural 4:5 bkz). Bu durum kaleci degisimi için de geçerlidir (kural 4:7 ve 14:10 bkz.).
Oyuncu degisimi ile ilgili kurallar, takim molasi hariç, molalarda da geçerlidir.
4:5 Hatali oyuncu degisiminde, hatayi yapan oyuncuya 2 dk. zaman cezasi verilmelidir. Ayni takimdan ve ayni anda birden fazla degisme hatasi yapilirsa, sadece hatayi ilk yapan oyuncu cezalandirilir.
Müsabaka rakip takimin kullanacagi serbest atisla yeniden baslatilir (kural 13:1a-b bkz., ancak, açikl. No: 9 bkz.).
4:6 Fazladan bir oyuncu oyun alanina girerse veya yedek bir oyuncu degisme alanindan oyuna müdahale ederse 2 dakika zaman cezasi verilir. Böyle bir durumda takim, fazladan oyuna giren oyuncu disinda, oyun alanindaki bir baska oyuncusunu da 2 dakika süre ile oyundan alir.
2 dakika zaman cezasi devam eden bir oyuncu oyun alanina girerse ikinci kez zaman cezasi verilir. Bu durumdaki oyuncunun cezasi son olarak aldigi ceza ile baslatilir ve ilk cezanin kalan bölümü için bir baska oyuncu oyun alanindan alinmalidir.
Her iki durumda da oyun, rakip takimin kullanacagi serbest atisla yeniden baslatilir (kural 13:1a-b bkz, ancak, açikl. No: 9 bkz.).
Malzeme
4:7 Bir takimin saha oyuncularinin formalari tek tip olmali ve rakip takimin formalarindan renk ve desen olarak ayirt edilmelidir. Kaleciler ayni renk forma giymelidir, bu forma her iki takimin saha oyunculari ve rakip takimin kalecilerinden farkli renkte olmalidir (kural 17:3 bkz.).
4:8 Oyuncularin formalarindaki sirt numaralarinin boyu en az 20 cm ve gögüs numaralarinin boyu ise en az 10 cm olmalidir. Numaralar tercihen 1'den 20'ye kadar olmalidir.
Saha oyunculugundan kalecilige, kalecilikten saha oyunculuguna geçen oyuncu ayni forma numarasini muhafaza etmelidir.
Forma numaralari renk ve desen olarak formalardan farkli olmalidir.
4:9 Oyuncular spor ayakkabisi giymelidir.
Oyuncularin, diger oyuncular için tehlikeli olabilecek objeleri giymesine müsaade edilmemelidir. Oyuncularin; kafa koruyucu, yüz maskesi, künye, saat, yüzük, gerdanlik, zincir, küpe, sert çerçeveli veya tokasiz gözlük gibi tehlikeli olabilecek esyalari giymelerine izin verilmez (kural 17:3 bkz.).
Düz yüzüklere, küçük küpelere ve görülebilir piercinglere diger oyunculara tehlike olusturmayacak sekilde bandlandigi takdirde müsaade edilebilir. Yumusak ve elastik maddeden yapilmis saç bandina izin verilir.
Bu kosullari yerine getirmeyen oyuncunun, durumunu düzeltinceye kadar, oynamasina izin verilmez.
4:10 Bir oyuncunun kanamasi ya da formasinda veya vücudunda kan lekesi varsa; bu oyuncunun normal degisme bölgesini kullanarak oyun alanindan hemen çikarilmasi gerekir. Kani durduruluncaya, yarasi sarilincaya ve formasi temizleninceye kadar ilgili oyuncunun oynamasina izin verilmez.
Böyle durumlarda hakemlerin talimatlarini yerine getirmeyen sporcu, sportmenlik disi davranista bulunmus sayilir (kural 8:4, 16:1c ve 16:3c bkz.).
4:11 Sakatlik durumunda, hakemler 16 ve 17 nolu hakem el isaretlerini kullanarak, sakatlanan oyuncunun kendi takimindan ve oyuna katilma hakki bulunan iki kisinin (kural 4:3 bkz.) sadece sakatlanan oyuncuya yardimci olmalari amaci ile ve mola süresince, oyun alanina girmelerine izin verebilirler.
Sakatliktan dolayi 2den fazla kisi girdiginde, giren kisi sporcu ise kural 4:6 ve 16:3a uyarinca hatali oyna girme, Idareciler ise kural 4:2, 16:1c, 16:3d ve 16:6a uyarinca sportmenlik isi davranis olarak cezalandirilir. Oyun sahasina girmesine müsaade edilen ancak sakatlanan oyuncuya yardim etmek yerine oyunculara taktik veren ve rakip oyunculara, hakeme ve diger saha içindeki kisilere müdahale eden oyuncu ya da idareciler sportmenlik disi hareket etmis olarak degerlendirilmelidir (kural 16:1c, 16:3c-d ve 16:6a bkz.)
Kural 05 Kaleci
Kalecinin Yapabilecekleri :
5:1 Kale sahasinda savunma amaciyla topa vücudunun her kismiyla dokunabilir.
5:2 Topla birlikte kale sahasi içerisinde, saha oyuncularina uygulanan kisitlamalara tabi olmaksizin serbestçe hareket edebilir (kural 7:2 - 4 ve 7:7 bkz.); ancak kaleci atisini geciktirmesine izin verilmez (kural 6:4-5, 12:2 ve 15:5b bkz.).
5:3 Topsuz olarak kale sahasini terk ederek oyuna katilabilir. Bu durumda saha oyuncularina uygulanan kurallara tabidir.
Kalecinin vücudunun her hangi bir kismi kale sahasi çizgisinin disina temas ederse, kale sahasini terk etmis sayilir.
5:4 Kontrol altina alamadigi topla kale sahasini terk edebilir ve topla oyun alaninda tekrar oynayabilir.
Kaleci Için Yasaklamalar :
5:5 Savunmada rakibini tehlikeye sokamaz (kural 8:2 ve 8:5 bkz.).
5:6 Kontrolü altindaki topla kale sahasini terk edemez. Kural 15:7'nin 2inci paragrafi geregince kaleci atisi tekrarlanir. Eger hakemler kaleci atisinin kullanilmasi için düdük çalmissa ve kontrolü altindaki top ile kale sahasini terk ederse ( kural 6:1, 13:1a ve 15:7 nin 3üncü paragrafi uyarinca). serbest atisa hükmedilir. Kaleci çalinan düdük sonrasi elinde top ile kale sahasini terk ederek oyun alanina girmesinden sonra topun kontrolünü kale sahasi disinda kaybetmesi durumunda kural 15:7'deki avantaj kurali dikkate alinmalidir.
5:7 Kale sahasi içindeyken, oyun alaninda duran veya yuvarlanan topa dokunamaz (kural 16:1 ve 13:1a bkz.).
5:8 Kale sahasinin disinda duran veya yuvarlanan topu kale sahasina alamaz (kural 6:1 ve 13:1a bkz.).
5:9 Topla oyun alanindan kendi kale sahasina giremez (kural 6:1 ve 13:1a bkz.).
5:10 Kale sahasinda duran veya oyun alanina dogru hareket eden topa ayak veya diz alti ile dokunamaz (kural 13:1a).
5:11 7 m atisi kullanilirken, top atisi yapan oyuncunun elinden çikmadan, 4 m sinir çizgisini veya uzantisini geçemez (kural 14:9 bkz.).
Kural 06 Kale Sahası
6:1 Kale sahasina sadece kaleci girebilir (ancak kural 6:3 bkz.). Kale sahasi çizgisi dahil olmak üzere kale sahasina vücudunun herhangi bir kismiyla dokunan saha oyuncusu bu alani ihlal etmis sayilir.
6:2 Saha oyuncusunun kale sahasina girmesi halinde asagidaki kararlar verilmelidir:
a) Hücum eden takimin saha oyuncusu kontrolü altindaki topla kale sahasina girerse veya topsuz olarak kale sahasina girer ve bu sekilde bir avantaj saglarsa, kaleci atisina hükmedilir (kural 12:1 bkz.)
b) Savunma yapan takimin saha oyuncularindan birisi kale sahasina girerse ve bu sekilde bir avantaj saglayarak açik bir gol sansini engellemediyse serbest atisa hükmedilir (kural 13:1b bkz.) ; ayrica, 5:1 no'lu açiklamaya bakiniz.
c) Savunma oyuncusu kale sahasina girerek açik bir gol sansini engellerse, 7 m atisina hükmedilir (kural 14:1a bkz.).
6:3 Saha oyuncusunun kale sahasina girmesi asagidaki durumlarda cezalandirilmaz:
a) Rakibi için bir dezavantaj olusturmadigi takdirde, topla oynadiktan sonra kale sahasina girmesi,
b) Bir avantaj saglamayacak sekilde topsuz olarak kale sahasina girmesi,
6:4 Topun kale sahasi içinde kaleci tarafindan kontrol altina alinmasi halinde "top oyun disi" olarak kabul edilir (kural 12:1 bkz.). Kale sahasinda kalan top kaleci tarafindan kaleci atisiyla tekrar oyuna sokulmalidir (kural 12:2 bkz.).
6:5 Kale sahasinda yerde yuvarlanan top oyunda kabul edilir ve top kalecin takiminda sayilir ve sadece topa kaleci dokunabilir Bu durumda kaleci topu alabilir ve bu anda top oyun disi kabul edilir. kural 6:4 ve 12:1-2 uyarinca oyuna tekrar sokar (ancak kural 6:7b bkz.) Kale sahasinda yuvarlanan topa kalecinin takim arkadasi dokundugu takdirde (13:1a ) karsi takim lehine serbest atis (ancak, kural 14:1a'ya 8c no'lu açiklama ile bkz.) . Eger rakip takim oyuncusu tarafindan dokunuldugu takdirde oyun kaleci atisi ile devam eder (kural 12:1, iii bkz.).
Eger kale sahasi içerisinde duran bir top varsa oyun disi kabul edilir (kural 12:1, ii bkz.), top kalecin takiminda sayilir ve sadece topa kaleci dokunabilir. Kaleci kural 6:4 ve 12:2 uyarinca topu tekrardan oyuna sokmak zorundadir (ancak, kural6:7b'e bkz.) Her iki takimin diger oyunculari topa dokunmasi halinde kaleci atisi ile top oyuna sokulur (kural 12:1'in 2inci paragrafi ve kural 13:3 bkz.).
Kale sahasinda havada bulunan topla oynanabilir.
6:6 Savunma oyuncularindan biri savunma amaciyla topa dokunur ve top kaleci tarafindan tutulur veya kale sahasinda kalirsa oyun kaleci atisiyla devam etmelidir (kural 6:4-5 bkz.).
6:7 Oyuncu topu kendi kale sahasina atarsa asagidaki kararlar verilir:
a) Top kaleye girerse, gol.
b) Top kale sahasinda kalirsa veya kaleci topa dokunur ve top kaleye girmezse serbest atis (kural 13:1a-b bkz.).
c) Top dis kale çizgisini asarsa kenar atisi (kural 11:1 bkz.).
d) Kaleci topa dokunmadan, top kale sahasini asarak oyun alanina dönerse, oyun devam eder.
6:8 Kale sahasindan oyun alanina geri dönen top oyunda kalir.
Kural 07 Topla Oynama, Pasif Oyun
Topla Oynama
Asagidakiler yapilabilir:
7:1 Top, açik veya kapali elle, kol, bas, gövde, kalça ve dizler kullanilarak, itilebilir, tutulabilir, durdurulabilir, atilabilir veya topa vurulabilir.
7:2 Top yerde bile olsa, en fazla üç saniye tutulabilir (kural 13:1a bkz.).
7:3 Top elde iken en fazla üç adim atilabilir. Asagidaki durumlarda bir adim atilmis sayilir (kural 13:1a bkz.):
a) Oyuncu iki ayagi yerde ve ayakta dururken, bir ayagini kaldirip tekrar yere koyarsa veya bir ayaginin yerini degistirirse,
b) Oyuncu bir ayagi yerde iken topu yakalayip, sonra diger ayagini yere koyarsa,
c) Oyuncu siçradiktan sonra bir ayagi üzerine düser ve daha sonra ayni ayagi üzerinde tekrar siçrarsa veya diger ayagi ile yere dokunursa,
d) Oyuncu siçrama sonrasinda ayni anda iki ayagi üzerine düsüp daha sonra bir ayagini kaldirip tekrar yere koyarsa veya yerini degistirirse,
7:4 Ayakta dururken veya kosarken:
a) Top bir kere yere vurulup, tek ya da çift elle tutulabilir,
b) Top tek elle yerde sürülebilir daha sonra tekrar tek veya çift elle tutulabilir veya yerden alinabilir,
c) Top tek elle yerde yuvarlanabilir daha sonra tekrar tek veya çift elle tutulabilir veya yerden alinabilir,
Bunlardan sonra üç saniye içerisinde yada üç adimdan fazla atilmadan top elden çikarilmalidir (kural 13:1a bkz.).
Oyuncu vücudunun herhangi bir kismi ile topa dokunur ve zemine dogru yönlendirirse top sürülmeye baslanmis sayilir.
Top bir baska oyuncuya veya kale direklerine dokunursa, oyuncu yeniden topa dokunabilir, sürebilir ve tekrar yakalayabilir (ancak, kural 14:6'a bkz.).
7:5 Top bir elden digerine aktarilabilir.
7:6 Diz üstü durarak, oturarak veya yatarak topla oynanabilir. En az bir ayagin yer ile temasi sarti dahil olmak üzere kural 15:1'de belirtilen sartlar karsilanmak kaydiyla diz üstü durarak, oturarak veya yatarak atislar (örnegin serbest atis) kullanilabilir.
Asagidakiler yapilamaz:
7:7 Top oyuncu tarafindan kontrol altina alindiktan sonra zemine, baska bir oyuncuya veya kale direklerine dokunmamissa, topa bir kereden fazla dokunulamaz (kural 13:1a bkz.). Ancak, eger sporcunun topu tutmaya veya durdurmaya çalisirken kontrol altina alamamasi, topu elinden düsürmesi ya da topu tutamamasi cezalandirilamaz.
Top kontrol altina alinmissa, oyuncu topu sürdükten veya yere vurduktan sonra bir kereden fazla dokunamaz.
7:8 Rakip oyuncu tarafindan atilmadigi taktirde, topa diz alti veya ayakla dokunulamaz (kural 13.1a-b bkz.).
7:9 Oyun alanindaki top hakeme degerse oyun devam eder.
7:10 Topa sahip olan oyuncu, top oyun alaninda kalsa dahi bir ya da iki ayagi oyun alaninin disina çikarsa (örnegin rakip oyuncunun etrafindan dolanirsa) rakip takim adina bir serbest atisa hükmedilir (kural 13:1a bkz.).
Topa sahip olan takimdan bir oyuncu topsuz olarak oyun alaninin disinda pozisyon alirsa hakemler tarafindan oyuncuya oyun alanina girme zorunda oldugu hatirlatilir. Eger oyuncu hakemin uyarisina uymaz veya ayni takim oyuncularinca tekrarlanirsa daha fazla uyarilmadan rakip takima serbest atis verilmelidir (kural 13:1a bkz.). Ancak, kural 8 ve kural 16 uyarinca bireysel cezalandirma gerektirmez.
Pasif Oyun
7:11 Bir takimin hücum veya gol için belirgin bir girisimde bulunmaksizin topu kontrolü altinda tutmasi, baslama atisi, serbest atis, kenar atisi veya kaleci atisinin kullanimini sürekli olarak geciktirilmesi (Açikl. No: 4 bkz.) pasif oyun olarak degerlendirilir ve pasif egilimi son bulmadigi takdirde topa sahip olan takim aleyhine serbest atis verilir (13:1a).
Serbest atis, oyun durduruldugunda topun bulundugu yerden kullanilir.
7:12 Hakemler pasif oyun egilimini fark ettiklerinde 18 no'lu hakem el isaretini gösterirler. Bu isaret, topa sahip olan takima, topu kaybetmemek amaciyla hücum seklini degistirme firsati verir. Isaret verildikten sonra hücum seklinde degisiklik olmazsa veya kaleye atis uygulanmazsa topa sahip olan takim aleyhine serbest atis karari verilir (Açikl. No: 4 bkz.).
Hakemler, bazi pozisyonlarda pasif oyun uyari isareti göstermeksizin, topa sahip olan takimin aleyhine serbest atisa hükmedebilirler, örnegin bir oyuncunun belirgin bir gol firsatini kullanmamasi.
Kural 08 Fauller ve Sportmenlik Disi Davranislar
Izin Verilenler:
8:1
a) Eller ve kollar topu kazanmak veya blok yapmak amaciyla kullanilabilir,
b) Açik elle ve herhangi bir yönde rakibin topu çelinebilir,
c) Rakip topsuz bile olsa, vücutla perdeleme yapilabilir,
d) Yüz yüze iken ve bükülü kolla rakibe temas edilebilir ve rakibi izlemek için bu temas sürdürülebilir,
Izin Verilmeyenler:
8:2
a) Rakibin elindeki top vurarak veya çekerek alinamaz,
b) Kollar, eller ve bacaklar kullanilarak rakip durdurulamaz, iterek uzaklastirilamaz,
c) Rakibe sarilma, vücut veya formasindan tutma , itme yapilamaz ve üzerine kosulamaz veya siçranamaz,
d) Toplu veya topsuz rakip oyuncunun sagligi tehlikeye sokulamaz,
8:3 8:2 kuralinin ihlali durumunda, hareket temel olarak topa degil de rakibe karsi ise arttirmali olarak cezalandirilir.
Bir baska deyisle serbest atis ve 7 m kararina ek olarak sari kart (16:1b ) ile baslayan iki dakika (16:3b ) ve diskalifiye (16:6f ) gibi artirmali olarak devam eden bir sahsi cezayi gerektirir.
Sportmenlik disi davranislar da artirmali olarak cezalandirilir. (16:1c, 16:3c ve 16:6f )
Daha önce sari kart almamis olsa dahi oyuncu kural ihlali yaptiginda Kural 16:3' ün yorumunda belirtildigi üzere hakemler, dogrudan 2 dakika cezasi verme hakkina sahiptir.
8:4 Spor ahlakiyla uyusmayan fiziksel davranislar ve sözlü ifadeler sportmenlik disi davranis olarak degerlendirilir (Açikl. No: 5 ). Bu kural oyun alani içinde veya disindaki oyuncu ve idarecilerin tamamina uygulanir. Sportmenlik disi davranislar da arttirmali cezayi gerektirir (16:1c, 16:3c-d ve 16:6a).
8:5 Bir oyuncu yaptigi davranisla rakibinin sagligini tehlikeye sokarsa diskalifiye edilmelidir ( 16:6b .).
Özellikle:
a) Atis kullanan veya pas veren bir oyuncunun atis koluna yandan veya arkadan vurmak veya çekmek,
b) Rakibin basina veya boynuna gelen darbeyle sonuçlanan her türlü hareket,
c) Çelme takmak ta dahil rakibin vücuduna ayakla, dizle veya bir baska sekilde kasitli vurmak,
d) Kosan veya siçrayan rakibi itmek veya vücut kontrolünü kaybetmesine sebep olacak sekilde müdahale etmek; bu durum rakibin hizli hücumunu engellemek için kale sahasini terk eden kaleciyi de kapsar,
e) Serbest atisin direk kale atisi olarak kullanildigi durumlarda topu hareketsiz duran savunma oyuncusunun kafasina atmak; benzer olarak 7 m atisi sirasinda topu hareketsiz duran kalecinin kafasina atmak.
Oyuncu için risk olusturan ve küçük bir vücut temasi olarak görünmeyen fiiller de diskalifiye ile cezalandirilabilmelidir.
8:6 Oyun alani içinde veya disinda olsun sporcu veya idareciler tarafindan yapilan agir sportmenlik disi davranislar ( Açikl. No:6 ) diskalifiye ile cezalandirilmalidir (16:6c ).
8:7 Oyun süresince fiili saldirida bulunan oyuncu ihraç edilmelidir (16:9-11 ). Bu durum oyun süresi disinda (16:13 ) olursa diskalifiyeyi gerektirir (16:6d ve 16:14b ). Fiili saldirida bulunan takim idarecisi diskalifiye edilmelidir. (16:6e).
8:8 Kural 8:2 - 7 arasinda siralanan ihlaller, oyunda sebep olduklari duraklama nedeniyle dogrudan veya dolayli olarak belirgin bir gol firsatini yok ederlerse, 7-m atisi karari verilir (kural 14:1 bkz.).
Diger durumlarda karsi takim lehine serbest atis karari verilir (kural 13:1a-b ancak kural 13:2 ve 13:3 bkz.).
Kural 09 Gol
9:1 Bir atisin gol olabilmesi için, atisi yapan oyuncu , takim arkadaslari veya takim idarecilerinin atis öncesi veya atis sirasinda kural ihlali yapmamalari ve topun tümüyle kale çizgisini geçmis olmasi gerekir (Sekil 4). Kale hakemi iki kisa düdük ve 12 nolu hakem el isareti ile golü onaylar.
Savunma oyuncusunun kural disi davranisina ragmen top kaleye girerse gol verilmelidir.
Top kale çizgisini tamamen geçmeden saha veya saat hakemi oyunu durdurursa gol karari verilmez.
Kaleci atisi hariç (kural 12:2 2. Parag. Bkz.), bir oyuncu tarafindan kendi kalesine atilan top kaleye girerse gol verilir.
9:2 Verilen gol karari baslama atisi yapilmasi için hakem tarafindan düdüklü sinyal verildikten sonra iptal edilemez. (ancak, 2:9'un yorumu bkz.)
Gol kararindan hemen sonra devrenin veya müsabakanin bittigine iliskin sinyal verilirse, hakemler baslama atisi yapilmadan gol konusuna açiklik getirmelidir.
9:3 Daha fazla gol atan takim kazanir. Her iki takimin gol sayilari esitse veya maç sonuna kadar gol atilmamissa, müsabaka berabere bitmis sayilir. (kural 2:2 bkz.)
Kural 10 Baslama Atisi
10:1 Baslama atisi, müsabakanin baslangicinda kura atisini kazanarak topu seçen takim tarafindan kullanilir. Diger takim sahayi seçer. Kura atisini kazanan takim sahayi seçerse, baslama atisini diger takim kullanir.
Takimlar müsabakanin ikinci yarisinda saha degistirirler. Ikinci yarinin basindaki baslama atisi, müsabakanin baslangicinda baslama atisini kullanmayan takim tarafindan kullanilir.
Yukarida belirtildigi gibi 10:1 kurali uzatma bölümleri için de geçerlidir.
10:2 Her golden sonra oyun, golü yiyen takimin kullanacagi baslama atisi ile devam eder (9:2 2. Parag. bkz.).
10:3 Baslama atisi, sahanin ortasindan ve her iki yana dogru 1,5 metrelik tolerans araligindan her yönde kullanilabilir. Bu atis hakemin düdük isaretinden sonra üç saniye içerisinde kullanilmalidir (13:1a ve 15:7'nin 3. Parag. bkz.). Atisi kullanacak oyuncunun; bir ayagi orta çizgiye basili , diger ayagi ise bu çizgi üzerinde veya kendi oyun alaninda olmalidir(15:6), bu oyuncu top elinden çikincaya kadar pozisyonunu korumalidir( 13:1a, 15:7'nin 3. Parag. ve ayrica bkz. Açikl. No: 7 ).
Baslama atisini kullanacak oyuncunun takim arkadaslarinin hakemin düdük isaretinden önce orta çizgiyi geçmelerine izin verilmez (15:6).
10:4 Uzatma devreleri dahil her devrenin basinda baslama atisinin kullanilabilmesi için oyuncular kendi oyun alanlarinda bulunmalidirlar.
Bununla beraber, gol sonrasinda baslama atisi kullanilirken rakip takimin oyunculari sahanin her iki yarisinda da olabilirler.
Her iki durumda da rakip oyuncular atisi kullanacak oyuncudan en az 3 m uzaklikta olmalidir ( 15:4 ve 15:9 ile Açikl. No: 5:2b bkz.).
Kural 11 Kenar Atışı
11:1 Kenar atisi topun kenar çizgileri tamamen astigi veya kendi dis kale çizgisini asmadan önce en son savunma oyunculari tarafindan temas edildiginde verilir. Ayrica top oyun alani üzerindeki sabit bir cisme veya tavana degdiginde de verilir.
11:2 Kenar atisi, hakemin düdük isareti olmadan (ancak kural 15:5bbkz.), top kenar çizgisini asmadan veya oyun alani üzerindeki sabit bir cisme veya tavana degmeden önce en son temasta bulunan oyuncunun rakibi tarafindan kullanilir.
11:3 Kenar atisi topun kenar çizgisini astigi yerden veya dis kale çizgisini asmissa, astigi taraftaki köseden (kenar çizgisi ile kale çizgisinin kesistigi nokta) kullanilir. Topun tavana veya oyun alani üstünde sabit bir cisme degmesinden dogan kenar atisi bu noktaya en yakin kenar çizgisi üzerinden kullanilir.
11:4 Kenar atisini uygulayan oyuncunun bir ayagi kenar çizgiye basili olmalidir ( 15:6) ve top elinden çikincaya kadar bu pozisyonunu korumalidir (15:7'nin 2. ve 3. Parag. ve 13:1a ) . Diger ayagin nerde olduguna dair herhangi bir sinirlama yoktur.
11:5 Kenar atisi uygulanirken rakip oyuncular atisi uygulayacak oyuncuya 3 m den daha yakin olmamalidirlar (15:4 ve 15:9 ile Açikla. No: 5:2b ).
Ancak, kenar atisinin kullanilacagi yerle kale sahasi çizgisi arasindaki mesafe 3 m den az ise savunma oyunculari kale sahasi çizgisinin hemen önünde durabilirler.
Kural 12 Kaleci Atisi
12:1 Asagidaki durumlarda kaleci atisi verilir:
a) Hücum eden takimin bir oyuncusu kale sahasina girerek (6:2a) da belirtilen kural ihlalini yaptiginda,
b) Top kaleci tarafindan kale sahasinda kontrol edildiginde veya top kale sahasi içinde zeminde hareketsiz kaldiginda ( 6: 4 - 5 )
c) Hücum eden takimin oyuncularindan biri tarafindan kale sahasinda duran veya yuvarlanan topa dokunuldugunda ( 6:5 ve 1. Parg.),
d) Hücum oyunculari veya kaleci tarafindan oynandiktan sonra top dis kale çizgisini geçerse,
Yukaridaki pozisyonlarin her birinde top oyun disi kabul edilir. Eger kaleci atisi verilmis ve henüz kullanilmamissa, bu esnada yapilan ihlallerde oyun kaleci atisiyla devam eder (13:3).
12:2 Kaleci atisi hakemin düdük isareti olmadan (ancak 15:3b bkz.), kale sahasindan oyun alani yönünde kullanilir.
Kalecinin attigi top kale sahasi çizgisini tamamen geçince, kaleci atisi kullanilmis sayilir.
Rakip takimin oyunculari kale sahasi çizgisinin hemen önünde durabilirler ancak top kale sahasi çizgisini tamamen geçmeden topa dokunamazlar
Kural 13 Serbest Atis
Serbest Atis Karari
13:1 Prensip olarak hakemler asagidaki durumlarda oyunu durdurur ve karsi takim lehine serbest atisla tekrar baslatir:
a) Topa sahip olan takimin topu kaybetmesine neden olacak bir kural ihlali yaptiginda (4:2 - 3, 4:5 - 6, 5:6 - 10, 6:5, 6:7b, 7:2 - 4, 7:7 - 8, 7:10-11, 8:8, 10:3, 11:4, 13:7, 14:4 - 7 ve 15:7 1. Parag. ve 15:8 ).
b) Savunma takimi kural ihlali yaparak topa sahip olan takimin top kaybetmesine neden oldugunda (4:2 - 3, 4:5 - 6, 5:5, 6:2b, 6:4, 6:7b, 7:8, 8:8 bkz.).
13:2 Hakemler, oyunu bir serbest atis karari ile gereginden önce durdurmaktan kaçinarak, oyunda devamliligi saglamalari gerekir.
Hücum eden takimin kural ihlalinden hemen sonra savunma takimi topa sahip olmussa (13:1a ), hakemlerin serbest atis karari vermemeleri gerekir.
Hakemler, ayni biçimde, savunma takiminin yaptigi hataya bagli olarak, hücum takiminin topu kaybettigine veya hücuma devam edemeyecek duruma geldigine kanaat getirinceye kadar ( 13:1b ), oyuna müdahale etmemelidirler.
Bireysel cezayi gerektiren kural ihlalleri varsa ve oyunun durdurulmasi kural ihlalini yapan takimin rakibi için dezavantaj teskil etmiyorsa, hakemler oyunu hemen durdurabilirler. Diger durumlarda bireysel cezanin, pozisyonun sonuna kadar geciktirilmesi gerekir.
Normal kosullarda saat hakeminin sinyali ile oyunun hemen durdurulmasi gerektiren 4:2 - 3 veya 4:5 - 6 kurallarin ihlali durumunda kural 13:2 uygulanmaz.
13:3 13:1a - b kurallarinin ihlali topun oyun disinda oldugu durumlarda olursa oyun, durdurulmasina sebep olan duruma uygun atisla yeniden baslar.
13:4 13:1a - b kurallarindaki durumlara ek olarak, kural ihlali olmaksizin oyunun kesintiye ugradigi durumlarda (top oyunda iken), oyunun tekrar baslatilmasi için serbest atis kullanilir:
a) Oyun kesintiye ugradigi zaman bir takim topa sahipse topun o takimda kalmasi gerekir,
b) Top hiçbir takimin kontrolünde degilse, tekrar en son oynayan takima verilmesi gerekir,
13:2 kuralinda belirtilen avantaj durumu kural 13:4 te siralanan durumlarda uygulanmaz.
13:5 Topa sahip olan takim aleyhine verilmis serbest atis varsa, hakem düdük çaldiginda topa sahip olan oyuncu topu hemen bulundugu yere birakmalidir (kural 16:3e bkz.).
Serbest Atisin Uygulanisi
13:6 Serbest atis normal sartlarda hakemin düdük isareti olmadan (ancak, kural 15:5b bkz.) ve prensip olarak da ihlalin oldugu yerden kullanilir.
Istisnalar asagida belirtilmektedir:
13:4 a - b kurallarinda tanimlanan durumlardaki serbest atislar, prensip olarak oyun kesildiginde topun bulundugu yerden hakemin düdük isareti ile kullanilir.
Savunma takiminin oyuncu veya idarecisinin yapmis oldugu ihlalden ötürü müsabakanin gözlemcisi veya hakemleri tarafindan oyun durdurulmussa ve bu durum sözlü uyari veya disiplin cezasini gerektiriyorsa ve de oyun durduruldugunda topun bulundugu yer, hatanin yapildigi yerden daha avantajli ise, serbest atis oyun durduruldugunda topun bulundugu yerden kullanilir.
Kural 4:2 - 3 veya 4:5 - 6 da belirtilen hatali oyuncu degisimi veya fazladan oyuncunun oyun alanina girmesi gibi nedenlerden ötürü oyun saat hakemi tarafindan durdurulmussa önceki paragrafta belirtilen istisna burada da uygulanir.
7:11 da belirtilen pasif oyun nedeniyle oyun durdurulmussa, serbest atis oyun durduruldugunda topun bulundugu yerden uygulanmalidir.
Önceki paragraflarda belirtilen prensipler göz önünde bulundurulmaksizin serbest atis kale sahasi içerisinden ve rakip takimin serbest atis koridorundan kullanilamaz. Böyle bir durum oldugunda atis yerinin, pozisyonun oldugu yere en yakin ve söz konusu yasakli alanlarin disina alinmasi gerekir.
Kural 13:5 ihlal edilmisse ve bu ihlalin sonuçunda Açikla. No: 5:3a uyarinca cezalandirma varsa, serbest atisin kullanilmasina iliskin yukarida belirtilen tolerans uygulanmaz ve bu gibi durumlarda serbest atisin tam yerinden kullanilmasi gerekir.
13:7 Serbest atis kullanilmadan önce atisi kullanacak takimin oyunculari rakip takimin serbest atis çizgisine basamaz ve bu çizgiyi geçemezler. Ayrica, kural 2:5' de tanimlanan özel kisitlamalara da bakiniz.
Serbest atisin kullanilmasi öncesi atisi kullanacak takimin oyuncularindan, serbest atis koridorunda bulunan ve bundan dolayi oyuna etki eden oyuncular varsa, hakemler bu oyunculari dogru konuma getirmelidirler (15:3 ve 15:6 ). Bu durumda serbest atis hakemin düdük isaretinden sonra kullanilmalidir (15:5b). Eger serbest atisin kullanilmasi esnasinda serbest atisi kullanan takimin oyunculari serbest atis koridoruna girerse ve serbest atisin kullanilmasi öncesi bir düdük sinyali yoksa ayni prosedür uygulanir ( 15:7 ve 2. Parag. )
Serbest atisin hakemin düdük isareti ile yapilmasini gerektiren durumlarda hücum eden takimin oyunculari, top atisi kullanacak oyuncunun elinden çikmadan önce rakibin serbest atis koridorunu ihlal ederse savunma takimi lehine serbest atis verilmelidir (15:7 ve 3.Parag. ve 13:1a ).
13:8 Serbest atis uygulanirken rakip takimin oyunculari atisi kullanacak oyuncudan en az 3 m uzaklikta durmalidir. Serbest atis, savunma takiminin serbest atis çizgisinden kullaniliyorsa, savunma oyuncularinin kendi kale sahasi çizgisinin hemen disinda durabilirler. Serbest atisin kullanimina müdahale kural 15:9 ve Açikla. 5:2b'ye göre cezalandirilir.
Kural 14 - 7 Metre Atisi
7 Metre Karari
14:1 Asagidaki durumlarda 7 m atisi karari verilir:
a) Sahanin neresinde olursa olsun, rakip takimin idarecisi veya oyunculari tarafindan açik bir gol firsati engellendiginde,
b) Açik bir gol firsati aninda gereksiz düdük veya sinyal varsa,
c) Belirgin bir gol firsatinin seyircinin oyun alanina girmesi veya oyuncularin düdük isareti ile durdurulmasi gibi, oyuna katilma hakki olmayan kisilerin etkilemesiyle engellendiginde (9:1 'in yorumunun kullanilacagi durumlar hariç),
Ayni sekilde açik gol sansi aninda aniden elektrik kesilmesi gibi zorunlu hallerde de söz konusu kural uygulanir.
"Belirgin bir gol firsatinin" tanimi için Açik. No: 8'e bakiniz.
14:2 14:1a da oldugu gibi, bir ihlale ragmen hücum oyuncusu vücut ve top kontrolünü yeniden sagladiktan sonra, açik bir gol sansini kullanmada basarisiz olsa dahi 7 m atisi karari verilmez.
Olasi bir 7 m pozisyonunda hakemler, 7 m kararinin gerçekten belirgin ve gerekli bir karar oldugundan emin oluncaya kadar, pozisyona müdahale etmemeleri gerekir. Hücum oyuncusu savunma oyunculari tarafindan kural disi olarak engellenmesine ragmen gol yapabilmis ise, 7 m kararinin verilmesi için bir neden yoktur. Buna karsin, savunmanin kural ihlalinden ötürü, oyuncu gerçekten top veya vücut kontrolünü kaybederse ve açik gol firsati ortadan kalkarsa 7 m karari verilir.
14:3 Hakemler 7 m atisina karar verdiklerinde kalecinin veya atisi yapacak oyuncunun degisimi gibi nedenlerden meydana gelen gecikmeler oldugu takdirde mola alabilir ve mola karari Açiklamalar No: 2'de belirtilen prensipler ve kriterlere uygun olarak verilmelidir.
7 Metre Atisinin Uygulanisi
14:4 7 m atisi saha hakeminin düdük isaretinden sonra 3 sn içinde kale yönünde kullanilir (kural 15:7, 3. paragraf ve 13:1a bkz.).
14:5 7 m atisini kullanacak oyuncu 7 metre çizgisi ardindan ve en fazla 1 metre arkasindan atisi kullanmalidir (kural 15:1 ve 15:6 bkz.). Hakemin düdük sinyali sonrasi 7 m atisini kullanacak oyuncu elinden çikmadan önce 7 m çizgisine basamaz ve bu çizgiyi geçemez (kural 15:7, 3. paragraf ve 13:1a bkz.).
14:6 7 m atisindan sonra, top kaleci veya kale direklerine dokunmadikça, atisi yapan oyuncu veya takim arkadaslari tarafindan tekrardan oynanamaz (kural 15:7, 3. paragraf ve 13:1a bkz.).
14:7 7 m atisi kullanilirken, top atisi yapan oyuncunun elinden çikincaya kadar takim arkadaslari serbest atis çizgisinin disinda durmak zorundadir (kural 15:3 ve 15:7 bkz.). Bu kuralin ihlali durumunda atisi kullanan takim aleyhine serbest atis karari verilir (kural 15:7, 3. paragraf ve 13:1a bkz.).
14:8 7 m atisi kullanilirken top atisi yapan oyuncunun elinden çikincaya kadar, rakip takim oyunculari serbest atis çizgisinin disinda ve 7 m çizgisinden en az 3 m uzaklikta durmalidir. Bu kuralin ihlali durumunda atis golle sonuçlanmazsa 7 m atisi tekrarlanir ancak, herhangi bir kisisel ceza verilmez.
14:9 7 m atisi kullanilirken top atisi yapan oyuncunun elinden çikmadan kaleci, 4 m sinir çizgisini geçerse ve gol olmazsa atis tekrarlanir (1:7 ve 5:11 ). Bununla beraber kaleciye kisisel ceza verilmez.
14:10 7 m atisini kullanacak oyuncu top elinde ve atisi kullanmak için dogru pozisyonda ise kalecinin degismesine izin verilmez. Buna ragmen degismeye tesebbüs etmek sportmenlik disi davranis olarak cezalandirilir (8:4, 16:1c ve 16:3c).
Kural 15 Atislarin Uygulanisi Ile Ilgili Genel Açiklamalar
(Baslama Atisi, Kenar Atisi, Kaleci Atisi, Serbest Atis ve 7 Metre Atisi)
Atisi kullanacak oyuncu:
15:1 Atis kullanilmadan önce atisi yapacak oyuncu atis için belirlenen yerde durmalidir. Top atisi kullanacak oyuncunun elinde olmalidir (15:6 ). Kaleci atisi hariç, atis kullanilirken, top elden çikana kadar atisi kullanacak oyuncunun bir ayagi sabit ve zeminle temas halinde olmalidir. Diger ayak kaldirilabilir ve tekrar yere konulabilir (7:6 ). Atis kullanilana kadar atisi yapan oyuncu dogru pozisyonunu korumalidir (15:7, 2. ve 3.paragraf).
15:2 Top atisi kullanan oyuncunun elini terk ettiginde atis kullanilmis sayilir (ancak, kural 12:2 bkz.).
Atisi kullanan oyuncu, top bir baska oyuncuya veya kale direklerine degmeden tekrar topa dokunamaz (15:7 ve 15:8 ). Ayrica, kural 14:6'da belirtilen diger sinirlamalara bakiniz.
Kalecinin kaleci atisinda kendi kalesine attigi gol hariç, bütün atislardan dogrudan gol atilabilir. (Örnegin: Kalecinin kaleci atisi sirasinda topu elinden kendi kale içerisine düsürmesi)
Atisi Kullanacak Oyuncunun Takim Arkadaslari
15:3 Atisi kullanacak oyuncunun takim arkadaslari, kullanilacak atis için tanimlanmis uygun pozisyonda durmalidir (15:6 ).
10:3'ün 2. Parag. hariç, top atisi kullanacak oyuncunun elinden çikincaya kadar oyuncular kendi pozisyonlarinda kalmalidirlar.
Bir atisin kullanilisi esnasinda takim arkadaslari tarafindan topa dokunulamaz ve top elden ele verilemez. ( 15:7, 2. ve 3 paragraflara bkz.).
Savunma Oyunculari
15:4 Savunma oyunculari, atis için belirlenen pozisyonda durmali ve top, atisi kullanacak oyuncunun elinden çikana kadar dogru pozisyonlarini korumalidir ( 15:9).
Hücum eden takim için dezavantaj yaratmiyorsa; baslama atisi, kenar atisi ve serbest atisin hemen kullanilmasi sirasinda savunma oyuncularinin hatali pozisyonlari hakemler tarafindan düzeltilmemelidir. Dezavantaj söz konusu ise düzeltilmelidir. Oyunun Yeniden Baslatilmasi Için Düdük Çalinmasi Gereken Durumlar:
15:5 Hakemler asagidaki durumlarda oyunu yeniden baslatmak için düdük çalmalidir:
a) Her zaman baslama ( 10:3 bkz.) veya 7 m (14:4 ) atislari kullanilirken,
b) Kenar atisi, kaleci atisi veya serbest atislarda ise asagidaki durumlarda:
Mola sonrasi oyunu yeniden baslatmak için,
Kural 13:4 uyarinca verilen serbest atis ile oyunu yeniden baslatmak için,
Atisin kullanimi sirasinda gecikmelerde,
Oyuncularin hatali pozisyonlarinin düzeltilmesi sonrasinda,
Sözlü uyari veya sari karttan sonra.
Diger bütün durumlarda da hakemler oyunun devam etmesi için gerek duyduklarinda düdük çalabilirler.
Prensip olarak hakemler kural 15:1, 15:3 ve 15:4'de belirtilen oyuncularin pozisyonlari ile ilgili sartlar saglanmadigi taktirde oyunu tekrar baslatmak için düdük çalmamalidir. (ancak, kural 13:7, 2. paragraf ve 15:4, 2. paragrafa bkz.). Savunma oyuncularinin hatali pozisyonlarina ragmen hakemler, atisin kullanilmasi için düdük çalarsa, bu oyuncular pozisyona müdahale etme hakkina sahip olurlar.
Düdük çalindiktan sonra atis 3 sn içerisinde kullanilmalidir.
Kisitlamalar
15:6 Atis kullanilmadan önce atisi kullanan oyuncu ya da takim arkadaslarinin yanlis pozisyonlari veya atis yapacak oyuncunun elindeki topa takim arkadasinin dokunmasi seklindeki ihlaller düzeltilmelidir (ancak, kural 13:7, 2 paragrafa bkz.).
15:7 Bir atisin kullanilmasi esnasinda atisi kullanan oyuncu veya takim arkadaslari (15:1-3) tarafindan yapilan ihlaller, hakemler tarafindan öncelikli olarak atisin kullanilmasi için düdük çalinip çalinmadigina göre farkli degerlendirilir.
Prensip olarak bir atisin kullanilmasi için düdük çalinmamissa ve atisi kullanacak takim oyuncularin yapmis oldugu ihlaller düzeltilir ve atis düdükle tekrar ettirilir.
Ancak, burada kural 13:2 uyarinca avantaj kurali uygulanir. Eger atisi kullanan oyuncunun takimi atisin yanlis uygulanmasi sonrasi hemen topu kaybeder ise basitçe atis kullanilmis sayilir ve oyun devam eder.
Prensip olarak bir atisin kullanilmasi için çalinan düdükten sonra yapilan ihlaller cezalandirilir. Örnegin, oyuncu atis aninda siçrarsa , 3 sn fazla topu elinde tutarsa veya top elden çikmadan önce dogru pozisyonunu terk ederse bu kural uygulanir. Ayni sekle düdük çalindiktan sonra, top atisi kullanan oyuncunun elini terk etmeden önce takim arkadaslari kural disi pozisyona girerse de bu kural uygulanir(Not 10:3, 2. paragraf). Bu gibi durumlarda, hatali kullanilan atis iptal edilir ve rakip takima ihlalin oldugu yerden (ancak, 2:6) serbest atis verilir (13:1 a ). Hakem aleyhte karar verme firsati bulmadan atis yapan takimin topu kaybetmesi halinde 13:2'deki avantaj kurali uygulanarak oyun devam eder.
15:8 Prensip olarak atisi kullanan oyuncu, atisi kullandiktan hemen sonra bu atisla ilgili yapmis oldugu ihlaller cezalandirilir. Kural 15:2, 2. paragrafta belirtildigi gibi atis kullanildiktan sonra top, bir baska oyuncu veya kale direklerine dokunmadan atisi kullanan oyuncu topa tekrar dokunmasi, top sürmesi ya da topu yere koyup tekrar almasi durumunda rakip takim lehine serbest atis (kural 13:1a ) verilir. Kural 15:7, 3. paragrafinda oldugu gibi avantaj kurali burada da uygulanir.
15:9 Kural 14:8,14:9,15:4 2.paragraf, 15:5 3. paragraflarinda tanimlanan durumlar hariç; rakip tarafindan kullanilacak bir atisin uygulanmasina baslangiçta dogru pozisyon almayarak, ya da daha sonra dogru pozisyonunu bozarak müdahale eden savunma oyunculari cezalandirilir.. Cezalandirma müdahalenin atis esnasinda(top atis yapan oyuncunun elini terk etmeden önce) veya atis kullanilmadan önce yapilip yapilmadigina bakilmaksizin uygulanir. Ayni sekilde hakemlerin atisin kullanilmasi için düdük çalip çalmamasi da cezalandirmayi etkilemez. Kural 16.1c ve 16:3c ile baglantili olarak Açiklama 5:2b uygulanir. Prensip olarak savunma oyuncularinin müdahalesinin olumuz olarak etki ettigi atislar tekrarlanir.
Kural 16 Cezalar
Sari kart
16:1 Asagidaki durumda sari kart verilebilir:
a) Kural 8:3 geregi "Arttirmali Ceza" kapsamina girmeyen, 5:5 ve 8: 2 kurallarinda belirtilen rakibe karsi yapilan faul ve benzeri ihlallerde,
Asagidaki durumlarda sari kart verilmelidir:
b) Arttirmali olarak cezalandirilmasi zorunlu faullerde (kural 8:3 bkz.),
c) Sporcu veya takim idarecisinin sportmenlik disi davranislarinda (kural 8:4 ve Açiklama No: 5:1-2 bkz.).
Zaman cezasi almis bir oyuncuya daha sonra sari kart verilemez.
Takim idarecilerine birden fazla sari kart verilemez.
16:2 Sari kart hatayi yapan oyuncu veya takim idarecilerine ve masa hakemlerine, sari kart yukariya kaldirilarak gösterilmelidir (Hakem El Isareti No:13).Zaman Cezasi
16:3 Asagidaki durumlarda 2dk.zaman cezasi verilmelidir:
a) Oyun alanina hatali giris veya hatali oyuncu degisiminde (4:5 - 6 ),
b) Arttirmali olarak cezalandirilan faullerin tekrarinda (8:3 ve 16:1 Yorum ),
c) Oyun alani içinde veya disinda, oyuncunun sportmenlik disi davranislarinin tekrarinda (8:4 ve 16:1 Yorum ),
d) Kural 8:4 ve 16:c geregi idarecilerden herhangi biri sari kart aldiktan sonra ayni takimin idarecilerinden herhangi birinin sportmenlik disi davranislarinda ( 16:1 Yorum ),
e) Dogrudan 2 dakika zaman cezasini gerektiren sportmenlik disi davranislarda (8:4, Açiklama No: 5:3 ve ayrica 16:3 Yorumlar)
f) Bir oyuncunun veya takim idarecisinin diskalifiyesine bagli olarak ( 16:8, 2. Parag. Ancak bakiniz 16:14b.),
g) Oyuncu zaman cezasi aldiktan hemen sonra, oyun tekrar baslamadan sportmenlik disi davranista bulundugunda (16:12a),
Takim idarecisine, 16:3d geregi zaman cezasi verildiginde, yedek bankinda kalarak görevine devam etmesine müsaade edilir, ancak takimi 2 dak. süresince sahadan bir oyuncu eksiltilir.
16:4 Hakem mola aldiktan sonra, zaman cezasini hatayi yapan oyuncuya ve masa hakemlerine bir kol yukari kaldirilarak, 2 parmagi açik olacak sekilde ( 14 No'lu Hakem El Isareti) net bir sekilde göstermelidir.
16:5 Zaman cezasi daima iki dakikalik oyun süresi içindir ve ayni oyuncuya verilecek üçüncü zaman cezasi diskalifiyeyi gerektirir ( 16:6f ).
Zaman cezasi alan bir oyuncunun, ceza süresi dolmadan oyuna girmesine ve yerine baska bir oyuncunun girmesine izin verilmez.
Zaman cezasi süresi, oyunu yeniden baslatan düdükle baslar.
Birinci devrenin sonunda dolmayan 2 dakika zaman cezasi ikinci devre devam eder. Bu kural müsabakanin normal süresinden uzatma bölümlerine geçerken ve uzatma devreleri arasinda da ayi sekilde uygulanir. Uzatma bölümleri sonunda da zaman cezasi bitmeyen sporcular, Kural 2:2 yorumunda belirtilen ve müsabakanin sonucunun belirlenecegi 7 m atislarina da katilamazlar.
Diskalifiye
16:6 Asagidaki durumlarda diskalifiye verilmelidir:
a) Takim idarecilerinden herhangi biri, kural 8:4, 16:1c ve 16:3d geregi hem sari kart hem de zaman cezasi aldiktan sonra sportmenlik disi davranista bulunursa,
b) Rakibin sagligini tehlikeye sokan faullerde (kural 8:5 ),
c) Oyun alani içinde veya disinda bir oyuncu veya takim idarecisinin agir sportmenlik disi davranislarinda ( 8:6, Açikla. No:6 ), ve esitligin bozulmasi için uygulanan 7 metre atislari gibi normal oyun süresi ile uzatma süreleri disindaki zamanlarda belirgin ve tekrarlanan sportmenlik disi davranista bulunuldugunda (16:3 ve bakiniz yorum 2:2),
d) Müsabaka öncesi veya müsabakanin sonucunu belirleyecek 7 m atislarinda
oyuncunun fiili saldirida bulunmasi durumunda ( 8:7, 16:14b ve bakiniz yorum 2:2)
e) Takim idarecisinin fili saldirisinda ( 8:7 ),
f) Ayni oyuncuya verilen üçüncü zaman cezasinda (16:5),
16:7 Hakem mola aldiktan sonra, diskalifiye kararini oyuncu veya idareciye ve masa hakemlerine kirmizi karti kaldirarak açikça göstermelidir. (Hakem El Isareti No:13)
16:8 Sporcu veya takim idarecisinin diskalifiyesi daima oyunun kalan süresi için geçerlidir. Diskalifiye edilen sporcu veya idarecisi oyun alanini ve degisme alanini hemen terk etmelidir. Bu sporcu veya idarecinin takimiyla herhangi bir sekilde iletisim kurmasina izin verilmez.
Oyun alani içinde veya disinda, oyun süresince sporcu veya idarecinin diskalifiyesi, takimi için 2 dk. zaman cezasini gerektirir. Bu durum takimin oyun alanindaki oyuncu sayisinin bir eksiltilecegi anlamindadir (16:3f). Ancak, eger oyuncu kural 16:12b-d'de belirtilen nedenlerle diskalifiye edilmis ise, oyun alanindaki oyuncu sayisi 4 dk süre için eksiltilmelidir.
Kural 16:14b'de tanimlanan durum hariç diskalifiye, bir takimin mevcut oyuncu veya idareci sayisini eksiltir. Ancak, iki dakikalik süre dolduktan sonra, takim oyun alanindaki oyuncu sayisini tekrar tamamlayabilir.
Prensip olarak diskalifiye sadece, verildigi müsabakanin kalan süresi için geçerlidir.
Diskalifiye hakemlerin gözlemlerine dayali alinan bir karar olarak kabul edilir. Bir idareci veya oyuncunun diskalifiyesi müsabaka sonrasi yaptirimlari gerektirmez.
Ancak, kural 16:6c ve Açikl. No: 6 a, d veya g'de tanimlanan kapsamindaki agir sportmenlik disi davranislar veya kural 16:6d- e deki fili saldiri durumu müsabaka raporunda belirtilmelidir (17:10).
Ihraç
16:9 Asagidaki durumlarda ihraç verilmelidir:
Bir oyuncu tarafindan oyun süresince (16:13 1. Parag. ve 2:6 ), oyun alani içinde ya da disinda kural 8:7'de tanimlanan fili saldirida bulundugunda..
16:10 Hakem mola aldiktan
bebek bakma
Hentbol Federasyonu ©
Web sitemizin resmi hentbol federasyonu ile ilgisi yoktur. Hentbol fanatiklerine sanal bir buluşma ortamı sağlamak için açılmıştır